(Визитка) Пазарджиклийката проф. Екатерина Михайлова гостува в родния си град на

...
(Визитка) Пазарджиклийката проф. Екатерина Михайлова гостува в родния си град на
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: Вървим напред, но са нужни по-смели...

(Визитка) 

Пазарджиклийката проф. Екатерина Михайлова гостува в родния си град на младшите посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „ Иван Сергеевич Аксаков ”. Тя бе преподавател по тематиката за синхронизацията на българското и европейското законодателство в самодейността „ Коридорът е Европа ”.
Екатерина Михайлова е  правист, парламентарист и политик с голям опит. Тя чете лекции по Теория и процедура на парламентаризма и по Нормотворчество в Нов български университет и в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. През май 2005 година в границите на плана „ Политическият език “ е отличена за умеене за целеустремено и уверено втълпяване на хрумвания и политически пристрастия с показан блян към потребление на търпелив език.  

Госпожо Михайлова, по какъв начин и още ли върви процесът на синхронизация на българското и европейското законодателство и напредва ли?

- Този развой върви с цялостна мощ от 1993 година. То е нещо, което в действителност е обвързвано, преди всичко с  пътя, който измина България, с цел да стане пълновръстен член на Европейския съюз. Вече от момента, в който това се случи, имаме и директното деяние на европейското законодателство в границите на националната страни, т.е. в България.
От една страна, това са така наречен регламенти, които имат непосредствено деяние и се ползват в България. От друга страна, продължава транспонирането на европейското право в български законови и подзаконови нормативни актове.
Бих споделила, че работата на институциите, освен на Народното събрание - тъй като в доста висока степен това са правилници, наредби и указания на държавното управление и на съответните министерства, - е подчинено на условията на европейското право. Ние сме неотменна част от Европейския съюз, тъй че и законодателството ни е в тази посока. И тази работа ще продължи, тъй като се трансформират и изискванията, в които живеем. Нови провокации се появяват и надлежно нови условия, които идват и на равнище Европейски съюз. Разликата, несъмнено, която имаме от времето, преди да станем членове на Европейски Съюз, е, че участваме в изработването на тези европейски политики  - в рамките и на регламентите, и на директивите. Българските представители вземат участие непосредствено в тяхното разработване. Нещата вървят относително умерено, понякога има обособени разтърсвания, само че те не са единствено за България. Когато се забавя в избрана област да бъде хармонизирано законодателството - има такива случаи - тогава следват наказания. Но това са изключения.  

Като казахме „ прогрес ”, има ли го в бранша, където България е най-критикувана - в „ Правосъдие и вътрешни работи ”, включително усъвършенстването на правосъдната система и битката с корупцията по високите етажи на властта?

- Нещата се трансформират постепенно, това е моето мнение. В тази област има нужда от доста по-смели стъпки, каквито аз не виждам да се вършат към сегашния миг. По-скоро има един постепенен метод и той е много мек. Ще забележим по какъв начин ще проработи новият закон и новият орган за битка с корупцията. Всички, които следим процеса, имаме доста подозрения. Защото един мега орган, какъвто беше основан, постоянно основава подозрения в способността си да работи дейно. И има едно предписание, че когато дадеш доста работа и прекомерно огромен предмет на активност, това е един от методите да спреш нещо да се случи. Така че ще следим протичащото се с интерес. От друга страна, относително постепенно вървят нещата и във връзка с отчетността на прокуратурата. Имаше сходни рекомендации в следващия годишен отчет на Европейска комисия. Това е тематика, която някак си върви непрестанно в българския дневен ред. В Министерство на правораздаването се приготвя нещо, само че ще забележим какво ще излезе в последна сметка.

Наистина ли Румъния е по-добре от нас в това отношение?

- Поне това излиза от индикаторите им. Не е въпрос дали е истина, или не, дали ни харесва, или не. Просто индикаторите при тях са по-високи и надлежно получават отчети, които съдържат други оценки.
И тъй като приказваме за законодателство, за първи път в отчета за прогрес, който се прави за България и Румъния, за нашата страна има една рубрика с рецензия за метода, по който е направено законодателството ни. Става въпрос за измененията в Закона за правосъдната власт. Критиката е, че не са направени в сходство с условията, които са и европейски, а към този момент и български, по Закона за нормативните актове, за гласност и задоволително публични съвещания. Тоест има условия за авансово консултиране за правенето на един законопроект, в което да бъдат взети всички отзиви на всички заинтересувани страни. Това е нещо, което не е направено както би трябвало от страна на държавното управление и на Народното събрание при последните промени от предходната година. Така че България би трябвало да има обица на ухото - към този момент даже методът, по който се вършат законите, е нещо, за което ще бъдем оценени. Засега ни сложиха една в случай че не алена, то розовочервена точка.

Като политик с голям опит по какъв начин оценявате политическата конюнктура в страната сега?

- Аз съм единствено наблюдаващ сега, не се занимавам с политическа активност. Но не мога да не кажа, че се следи непоклатимост. Това е реалност, такива са икономическите индикатори. От друга страна обаче, следя дезинтересованост от страна на българските жители за това какво се случва. И от  трета страна, имаме чувството за това, че се случват нещата по един подмолен и непрогледен метод. Което отново ни връща на онази тематика за явленията, които не би трябвало да съществуват в страна, член на Европейския съюз, а и даже да не е член на съюза.

Защо приехте поканата на младежите от гимназия „ Иван Аксаков ” да им гостувате в самодейността „ Коридорът е Европа ”?  

- Първо, тъй като съм си от Пазарджик и съм приключила тази гимназия. И още - тъй като ми е прелестно да бъда измежду младежи - аз това върша като академични учител в последните пет години. Още по-млади, още по-добре. Освен това те ме завоюваха доста бързо, безусловно за минути, тъй като ми бяха създали поканата по един нетрадиционен, само че съвременен, интерактивен метод. Бяха създали превъзходен видеоклип, с който ме канят, и на такава покана не можах да откажа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР